Musikens grammatik är en viktig del av studierna i ett musikinstitut och hör till alla instrumentelever. Kurserna i musikens grammatik stöder instrumentstudier och går igenom t.ex. notnamn, rytmer, intervall, ackord, taktarter, tonarter, skalor, musikterminologi och musikhistoria. Den egna instrumentläraren undervisar de grundläggande sakerna och efter att eleven har fyllt 10 år och närmar sig den första nivåprestationen i sitt huvudinstrument är det dags att komma till musiklabbet eller börja med improvisation eller komposition. Kurserna i grundstudierna är i regel en termin långa, fördjupad teori håller på ett läsår.
Labb A, Labb B och en kurs av musikens historia är obligatoriska i grundstudierna och utöver de ska alla välja minst två valbara kurser.
All undervisning sker i musiklabbet om inte annat meddelas. Klassrummet finns i Sandelshusets källarvåning och på gårdens sida av den övre matsalen finns det trappor som leder till musiklabbet.
Kontakta musikens grammatiklärarna Stefanie Tuurna, Pia Lindholm och Laura Koskelo (fornam.efternamn@moks.fi) eller kansliet om du vill anmäla dig till grupperna eller veta mera!
Labb A, B och C innebär mest skriftliga uppgifter och musicerande kring ovannämnda teman, från ca. 10 år uppåt. Labb A är för många den första kursen i musikens grammatik.
Den västerländska musikens historia och afromusikens historia presenterar olika musikstilar och epoker och det som är kännetecknande för dem. Rekommenderas först för högstadieelever om eleven inte närmar sig NP3 tidigare.
Instrumentlära går igenom tonala system och olika instrument. Rekommen-deras först för högstadieelever om eleven inte närmar sig NP3 tidigare.
I improvisation skapar egen musik i stunden. Från ca. 10 år uppåt. Improvisation kan vara den första kursen i musikens grammatik och det finns nivågrupper också för de längrehunna elever.
Komposition och arrangemang är en kurs för den som vill skriva egen musik. Från ca. 10 år uppåt. Komposition lämpar sig för elever på alla nivåer, också som den första kursen i musikens grammatik.
I musikteknologi lär eleverna sig t.ex att använda olika inspelningsprogram, editera och fungera som ljudtekniker. Kursen ordnas i samarbete med Musik-institutet Kungsvägen och det finns grupper för både nybörjare och längrehunna elever.
Fördjupad teori utvidgar de kunskaper eleven lärde sig i musiklabbarna och studeras som en del av de fördjupade studierna.
Preliminära grupper för vårterminen 2024
Labb A och B samt Den västerländska musikens historia/ Afromusikens historia är obligatoriska moduler på grundnivå. Därtill bör varje elev välja två valbara moduler/ kurser för att få betyg från grundnivån.